ישנם לא מעט מיתוסים בכל הקשור להפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות. במאמר זה נציג חמישה דברים שכנראה לא ידעתם על היפראקטיביות, וכדאי שתדעו.
5 דברים שלא ידעתם על היפראקטיביות והפרעות קשב וריכוז: הרשימה המלאה
היפראקטיביות היא מונח אשר מתאר אי שקט, כאשר היפראקטיביות יכולה להופיע בכל שלבי החיים, ובייחוד בגילאים צעירים. ילדים היפראקטיביים זקוקים למעטפת מקצועית ואישית, לצורך פיתוח היכולת והפוטנציאל הגלום. ללא טיפול מתאים, עשויים הילדים לחוש חרדה, פחד ואף לפתח התנהגות אגרסיבית אשר מתבטאת בחוסר שקט, התפרצויות זעם וחוסר יכולת וארגון במגוון משימות, ולכן חשוב להכיר את הסימנים כמו גם לפנות למכון מוביל ומקצועי לצורך אבחון מקצועי. ישנם לא מעט מיתוסים אודות הנושא, ולכן חשוב להכיר את המיתוסים ולנפץ אותם, כפי שנעשה כעת:
- הפרעת קשב וריכוז יכולה להיות גנטית – מחקרים רחבי היקף העלו ממצאים מפתיעים בכל הקשור לקשר בין היפראקטיביות לגנים. למעשה, מחקר אשר נעשה בבריטניה בשנת 2012 העלה כי ילדים אשר הוריהם אובחנו כבעלי הפרעות קשב וריכוז יש סיכוי של פי 2 ללקות בהפרעת קשב וריכוז, ולכן גם רופאים נוטים לאבחן את ההיפראקטיביות כהפרעה גנטית.
- לידה מאוחרת עשויה להוביל להיפראקטיביות – נשים אשר ילדו תינוקות בלידה מאוחרת (קרי לאחר השבוע ה 40 להריון) עשויות לגלות כי לילדים יש הפרעת קשב וריכוז, וזאת כתוצאה מאספקת חמצן לקויה מהשלייה. עם זאת, מחקרים מצאו כי על אף הדעה הרווחת, תינוקות אשר נולדים במשקל של מעל ל 4 קילו אינם בסיכון ללקות בהפרעות קשב וריכוז, אלא תינוקות אשר נולדו בלידות מאוחרות.
- עישון משפיע על הפרעות קשב וריכוז – נשים אשר עישנו בזמן ההיריון מגדילות את הסיכון כי העובר יאובחן עם הפרעת קשב וריכוז, בשל החשיפה לרעלים אשר מצויים בעשן הסיגריות. יתרה מכך, הסיכוי של ילדים אשר הוריהם מעשנים ללקות בהיפראקטיביות עולה בעשרות אחוזים, כך ע"פ מחקרים רבים אשר התפרסמו במגזינים מובילים ברחבי העולם.
- סוכר לא משפיע על היפראקטיביות – הורים רבים סבורים כי צריכה מוגברת של סוכר עשויה להוביל להיפראקטיביות, אולם שורה של מחקרים פסלה את הנושא על הסף וזאת לאור מחקרים אשר הוכיחו כי אין קשר בין צריכה של סוכר לבין הופעה של היפראקטיביות. עם זאת, יש לסייג ולומר כי תזונה מאוזנת יכולה לסייע באופן ניכר.
- שהייה בחיק הטבע מסייעת לסובלים מהיפראקטיביות – ביקור בחיק הטבע ובייחוד פעילות שטח יכולה לסייע באופן ניכר לילדים אשר סובלים מהיפראקטיביות, וזאת כתוצאה מפריקה של אנרגיה וכן פעילות אשר במסגרתה הם יכולים לקבל מספר גירויים במקביל. בנוסף, ילדים אשר סובלים מהיפראקטיביות לרוב יסבלו גם ממחשבות טורדניות ולכן פעילות אקטיבית יכולה לתרום באופן משמעותי להתפתחות וחיזוק הדימוי העצמי.