הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

דיאט, נטול ודל...אז למה אנחנו משמינים?

דיאט, נטול ודל...אז למה אנחנו משמינים?


הקפה נטול, הגבינה לייט, הרוטב בסלט דל והשמן גם הוא דיאט. אז למה ומדוע אנחנו רק הולכים ומעלים במשקל? וזה כמובן עולה במחיר של בעיות בריאותיות נלוות רבות שונות ומגוונות. עם כל ההגדרות המבלבלות הללו נותרנו עם כאב ראש אחד גדול. מה ההבדל בין נטול, דל ודיאט? אז ראשית בואו נעשה קצת סדר במושגי היסוד של הדיאטה הקונבנציונאלית.

דיאט זה אומר שמוצר מזון (לא משקה) מכיל עד 40 קלוריות ל-100 גרם. במשקה יהיו עד 20 קלוריות ל-100 מ"ל. כלומר הקלוריות אכן מופחתות במוצר שנושא את ה"תואר" דיאט. לייט משמעו מופחת, כלומר, כמות הרכיב שעליו נאמר "מופחת" נמוכה בשליש מהמוצר המקביל "הלא מופחת". לדוגמה - כמות השומן והקלוריות בגבינה צהובה מסוג לייט נמוכה בשליש מהכמות בגבינה צהובה רגילה. דל כמו לייט, זוהי הגדרה יחסית ולא מוחלטת שמשמעותה שיש מעט מהרכיב שעליו נאמר דל (למשל, דל כולסטרול). הכוונה היא דל באופן יחסי לצריכה היומית המומלצת לאדם ביום. ללא או נטול, אין הכוונה להיעדר מוחלט אלא לכמות קטנה ביותר, כמעט אפסית. קפה נטול קפאין, למשל, יכיל כמות מזערית של קפאין.

תעשיית המזון מפתחת אין סוף מוצרים בעלי תואר דיאטטי, מופחת, נטול או דל. ובכל זאת אנו הולכים ומעלים במשקל מה זה אומר? שזה ממש לא הכיוון! תעשיית המזון הדיאטטי מגלגלת מיליארדים ומנצלת את מצבם של אלפי אנשים, שניסו כבר כל דבר ומשום מה עדיין לא מצליחים לרזות. מה שקורה זה שגם אנשים אשר הצליחו לרזות בדיאטות המבוססות על מזון דיאטטי, דל ונטול, לרוב מספיקים ליהנות מהתוצאה לתקופה מאוד קצרה, תוצאות מהירות משמעותן תוצאות לא אמיתיות, מזויפות, מהר מאוד הגוף החטוב שהושקע עמל רב כדי להשיגו - חומק להם מבין האצבעות. הגוף מהר מאוד חוזר למשקלו הקודם וזאת במקרה הטוב ובמקרה הרע הנזק הוא תוספת של עוד מס' קילוגרמים, אם לא יותר.

מחקר גדול שהתפרסם במגזין בריאות אמריקאי הוכיח חד משמעי שדיאטות כאלו בסופו של דבר הן הרבה יותר משמינות מאשר מרזות והכי חשוב פוגעות בבריאות, וזאת בשל מחסורים שנוצרים עקב תזונה דלה וחסרה בערכים תזונתיים שכה חשובים לבריאות הגוף.

אז מה עושים על מנת להצליח? – כדי להצליח ראשית חוכמה חשוב להגיע לתובנה שעושים מעשה. את המעשה עושים אחרת ממה שעשיתם עד היום. יש צורך לצאת מהשגרה ומה לומר, זה תמיד לא נוח ומפחיד. אך יחד עם זאת זה ממלא באנרגיה ובחדוות עשייה. חשוב לדעת שנכנסים לתהליך והמחשבה צריכה להיות ממוקדת וברורה והכי חשוב נחושה.

מחקרים רבים נעשו בתחום כוחה של המחשבה, ובהסתמך עליהם פותחו טכניקות עבודה מוכחות ויעילות המסייעות לכל אחד ואחת מאיתנו לכבוש את האוורסט הפרטי שלהם. עוד מצאו שכשמטרה מוצבת בצורה נכונה ויעילה היא מספקת מוטיבציה ונחישות, כך שהסיכוי להצלחה גדל בצורה ניכרת לעומת מי שלא הציבו לעצמם מטרה. מטרות הביניים המוצבות בדרך להשגת המטרה על בסיס יומי, שבועי ואו חודשי, מאפשרות תחושת הישג והצלחה לאורך הדרך, הגורמות לנו לחוש טוב ביחס לעצמנו. כשאנחנו מרגישות טוב ביחס לעצמנו המוטיבציה גוברת, הביטחון העצמי והערך העצמי עולים, והתמונה הפנימית של האופן שבו אנחנו תופסות את עצמנו, גם, ביחס להצלחות וכישלונות משתנה לטובה. כך נבנה רצף של חוויות מעודדות ומעצימות.

בראש ובראשונה נציב לעצמנו מטרה. המטרה צריכה להיות: כתובה, צריכה להוות אתגר, צריכה להיות ישימה ואפשרית, צריכה להיות ברורה, ספציפית ומדידה. צריך להיות לה מועד לסיום או תאריך יעד. ולסיכום מטרה צריכה להיות כזאת שהאדם שהציב אותה ידבק בה בכל מאודו. השאלה שצריכה להישאל מהי תוכנית הפעולה הטובה ביותר להשגת מטרה זו.

יחד עם זאת חשוב לחלוק את המטרה עם מלווה אשר יעניק את המסגרת והתמיכה. לעתים עולה וצפה התחושה שהמטרה היא בלתי אפשרית ולכן חשוב לגייס מקור שיעניק תמיכה רגשית וילווה בתהליך.

בואו ניקח לדוגמה את המטרה "אני רוצה להיות רזה" – כתבו את המטרה הזו ופרטו איך יראו חייכם
כשאתם רזים? יהיה לי כיף, ארגיש נפלא עם המראה החדש, ירגיש יפה, יתחיל ליהנות מהחיים, אקנה בגדים חדשים, אוכל להכיר בן / בת זוג, חיי המין ישתפרו, ארגיש בריא וכדומה.

כבר קראתם ושמעתם כל כך הרבה על הרזיה ואתם יודעים בדיוק מה עליכם לעשות: לאכול דל שומן, מזון דיאטטי, ארוחות מסודרות, לעשות פעילות ספורטיבית וכדומה. אז למה אתם לא מיישמים את כל מה שאתם יודעים? משום שזה בלתי אפשרי לעשות שינוי ותהליך כזה לבד וללא ליווי של איש מקצוע. איש מקצוע שיציב את המטרות שייתן תמיכה רגשית ומסגרת לכל התהליך הזה.

קיים גם הפחד הזה הפחד מרעב, הפחד מכישלון, הפחד להשמין חזרה, הפחד שלא אוכל לעמוד בפני מאכלים שאני אוהבת כמו שוקולד. איך נתמודד עם הפחדים הללו? – בנחישות ובהבנה. כתבו את הפחדים על דף נייר וכתבו גם את התשובות שעולות בדעתכם. לדוגמה: "אני פוחד להיות רעב" והתשובה "אני חייב לאכול כשאני מרגיש שהרעב ממשמש ובא". אז "איך אוכל להתגבר על הפחד הזה?" התשובה לדוגמה: "כשאני ירגיש שהרעב מתקרב אמתין 20 דק' בדיוק ואראה מה קורה לי", או "אתיידד עם תחושת הרעב". זה יגרום להבנה שאין מה להיבהל, לא נמות מתחושת רעב, הרעב גם יכול להיעלם או שאני יבין שאני באמת רעב ואוכל מזון בריא המתאים ומותר לי ליד שולחן וללא הסחות דעת כמו עיתון, טלוויזיה וכדומה. באופן הזה אנו נטפל בכל המכשולים והפחדים שצצים לנו לאורך הדרך והתהליך.

בסוף יום רשמו את ההצלחות והכישלונות והסיבות לכישלונות, כך ניתן יהיה לנתח אותם ולהגיע להבנה טובה יותר של דרך התנהלותכם מול המזון במהלך היום.

הוקוס פוקוס אני רזה




חזרה להרזיה - דיאטה - ירידה במשקל >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת