הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

השפעת התזונה בעולם המערבי

השפעת התזונה בעולם המערבי

העולם המערבי המודרני נתון במתקפה תזונתית. אנחנו מלעיטים את גופנו במזון בעל רכיבים דלים אך עשיר בקלוריות. המזון נחות ומלא בקלוריות ריקות, שכן הוא אינו מכיל כמות מספקת של רכיבים תזונתיים וסיבים תזונתיים שהם כה חשובים לשמירה על בריאות הגוף. בנוסף לכל זה אנחנו חיים בחוסר פעילות פיזית נאותה. כל זה מוביל להשמנת יתר. תופעת ההשמנה היא בעלת מימדים כלל עולמית במדינות המודרניות. על פי ההערכות של גופי הבריאות העולמיים, עודף משקל מכפיל את סיכוני התמותה ומעמיסה על החברה נטל כלכלי של מיליארדי דולרים בשנה. ההוצאות הכספיות להורדה במשקל גדולות ו-95% מהם חוזרים תוך כ-3 שנים למשקלם הקודם ובדרך כלל עם ריבית של ק"ג נוספים.


השמנת יתר אינה בעיה קוסמטית בלבד. כפי שעולה ממחקרים רבים משקל יתר מקצר את חיינו. אנשים הסובלים ממשקל יתר נמצאים בסיכון גבוה יותר לתמותה עקב גורמים שונים כגון מחלות לב וכלי דם וסרטן. 2/3 מהסובלים ממשקל יתר לוקים גם ביתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב ומחלות נוספות הקשורות להשמנה. משקל יתר הינו בסופו של דבר מחלה וכך צריכה להיות הגישה לכך – טיפול!

המצב נראה לכאורה חסר מוצא, מצד אחד ההשמנה מקצרת חיים ומצד שני הדיאטות נידונות לכישלון. אז מה עושים? – ראשית חוכמה לומדים מהי תזונה נכונה ויש הרבה דרכים לפתור את בעיית ההשמנה. אחת מהן היא לעבור לתזונה נכונה ללא המילה דיאטה.

 

אני רוצה להדגיש כי אין צורך בספירת קלוריות קפדנית כדי לשמור על משקל תקין. מה שהכי חשוב זה להקפיד על אכילת מזון עשיר ברכיבי תזונה (ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים וסיבים תזונתיים). דבר נוסף לאכול על פי תחושה אמיתית של רעב.

 

כשאנו מדברים על רפואה טבעית אנו מתייחסים לשלושה נושאים שיש ביניהם יחסי גומלין, הם משפיעים ומושפעים האחד מהשני ואין אפשרות להתעלם מאחד מהם, הם שזורים האחד בשני. אנחנו מדברים על משולש דמיוני שבקודקוד הימני שלו נראה את התזונה (על כל מה שמשתמע מכך), בקודקוד המקביל נראה את הפעילות הגופנית (הכוללת ניקוז וניקוי רעלים) ובקודקוד העליון מעל לכולם את הנפש  (הסטרס, מתח נפשי). אלה שלושת הדברים שאנו צריכים לתת עליהם את הדעת ולהתייחס אליהם.

תזונה
מאפשרת לגוף לקבל אבות מזון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות ביוכימית, פיזיולוגית, אנטומית ונפשית של הגוף.

במאה הקודמת נהנו אבותינו ממזון שהיה בעיקרו פשוט וטבעי, טרי וכמובן שלא מעובד. הבסיס היה דגנים, קטניות, פירות וירקות. הבשר נאכל בכמויות קטנות או באירועים מיוחדים בלבד. "המזון המעובד" היה ריבות ביתיות, מחמצים ביתיים, מאפים, ממתקים ביתיים, יוגורט וגבינות ביתיות.

התפתחות המיכון התעשייתי הביאה לנו את המזון המעובד, המשומר, הקפוא, המזוקק, המרוכז והעלה את רמת אכילת הבשר בחברת השפע, כשבעבר אכלו רק בחגים ומועדים. היום בעידן שלנו אנו גם צורכים מזון מזוקק ומלוטש כמו: קמח לבן, סוכר לבן, אורז מלוטש, שמן בישול מזוקק ועוד. אנחנו נוהגים בחוסר אחריות בכל הקשור למזוננו – האדם הממוצע כשחש כרכורי רעב יבצע "סתימה", הוא יאכל על מנת לא להיות רעב ותו לא. רובנו מתעלמים משאלות חיוניות כמו סוג המזון המתאים לנו, כמה מזון באמת נחוץ לנו, מה כדאי לאכול כעת, האם באמת אני רעב כעת או שזה סתם חשק הנובע ממצב נפשי כלשהו.

 

האדם מחפש כל כך הרבה דרכים להביא מזור לנפשו ולגופו, מה יותר פשוט מאשר להתחיל במה שנמצא ממש מתחת לאפנו יומיום. אנחנו היום חיים בעידן הדורש מאיתנו להתאמץ על מנת להיות בריאים. המזון הטבעי הולך ונעלם ובמקומו מוצפים מדפי החנויות במזונות משומרים, מוקפאים, מלאכותיים וחסרי חיים.

 

הרפואה המודרנית אשר הצליחה לשקם את בריאותנו ולהעלים מחלות כגון: מגפות הפוליו – שיתוק, טיפוס, שחפת ועוד, עומדת חסרת אונים לנוכח המחלות הניווניות הפושטות בחברה המודרנית המערבית.


אלוהים או אם תרצו הטבע, ברא אותנו בצורה מושלמת. הוא לא תכנן שיהיה לאדם, יציר כפיו, סרטן, או סוכרת, או מחלות פרקים, או לחץ דם גבוה, או אסטמה או טרשת נפוצה (מה שאופייני לאוכלוסייה של העולם המערבי). הוא ברא אותנו כיצירה האולטימטיבית בעולם. הוא נתן לנו מנגנוני הגנה והבראה עצמית, אבל הוא לא תיאר לעצמו, בדמיונו הכי פרוע, שנאכל מזונות שלא נועדו לנו.

לדוגמא: אנחנו החיה היחידה על פני כדור הארץ שניזונה מחלב של חיה אחרת, זה לא קיים בטבע העגל או הטלה יונקים חלב עד שלב מסוים וזהו עוברים לתזונה אחרת.

ומדוע זה אינו מתאים לגוף האדם? – הקזאין המצוי בחלב 
הוא אחד מחלבוני החלב העיקריים, שריכוזו בחלב החיות השונות משתנה, הרכבו וגם מבנהו החיסוני - אופייני לכל יצור יונק. שני האנזימים המצויים בגופנו לקטאז ורנין, מתחילים להעלם בהדרגה ממערכת העיכול בגיל שנה שנתיים, זהו התכנון הטבעי. מגיל שנה לערך אין הגוף זקוק לחומר הגלם, כלומר לחלב, ששני אנזימים אלו היו חיוניים לפירוקו ולא עוד, מה שגורם לכל התחלואים שהזכרנו קודם.

 

הוראות התזונה, שניתנו מיד אחרי בריאת האדם היו פשוטות: "ויאמר אלוהים: הנה נתתי לכם כל עשב זורע זרע..ואת כל העץ אשר בו פרי..לכם יהיה לאוכלה" . בראשית א'; 29. כלומר – ירקות, פירות, חומוס, טחינה, פיתה, אורז, סויה, שקדים, אגוזים לסוגיהם, ועוד.

 

מרבית המחלות הכרוניות של האדם, המאפיינות את העולם המערבי, צומחות אט-אט, בהתאם ליחסים בין הגנטיקה הייחודית של החולה לעתיד, מזון שאינו מתאים לו, לאורך שנים, ומתחים נפשיים. זהו "השילוש הקדוש" הנמצא בבסיס החולי הכרוני.

 

בתנאים כאלו שבהם התפתחות איטית, ומשך השתרשות המחלה שאינה מאופיינת קשה לזהות את ה"אשמים" בקריסת המערכות שתבוא. קשה להוכיח כי מזון מסוים, שאוכלים ממנו הרבה שנים, קשור למחלה כלשהי, זוהי משימה שעשויה להמשך שנים רבות, מאחר ולא מדובר כאן בחיידק, נגיף או רעל ידוע, שקל לזהותם.

 

אך מעקב אחר קבוצות אנשים שעוברות מהמזרח הרחוק או מאפריקה לארצות המערב, המשנות את הרגלי האכילה המקוריים, מצביעה בבירור כי השילוב של שלושת הגורמים הנ"ל מהוה את היסוד למחלות של הארצות המפותחות. מחלות כגון הסוכרת, מחלות לב ולחץ דם, אוסטאופורוזיס, מחלות ראומטיות, מחלות הסרטן ועוד הן "המחיר" שהמהגרים משלמים בעיקר בגלל שינוי התזונה.

 

גם תעשיית הסיגריות הייתה עסק ריווחי במאה שעברה. ארבעים שנה נדרשו כדי שנזקי העישון המצטברים יתבטאו בהופעת סרטן ריאה, באנשים בעלי גנטיקה מתאימה. למרות שהנתונים האפידמיולוגים הראשוניים הצביעו על הקשר בין העישון לסרטן, היו רופאים שלקחו חלק בתעמולה לעידוד העישון. העישון משמש כאמצעי מרגיע, הם טענו. והייתה אמת בדבריהם, אלא שהמחיר האישי והלאומי המצטבר היה גבוה. נתונים על הנזק למעשן, הפגיעה בריאה ובשלפוחית השתן, בלב, בכלי דם בכלל ובכלי הדם של האיבר הזכרי וכן הנזקים למעשן הפסיבי, עברו את שלב ההוכחה הודאית. שנים רבות חלפו, וכמה מיליונים של מתים, עד שקומץ אנשים הביא את חברות הטבק אל בתי המשפט.

 

היום אנו כבר זוכים לראות את מעשני ניו-יורק יורדים במעלית מבניינים רבי קומות כדי להתענג מעט מהסיגריה, על המדרכה, ליד דלת הכניסה לגורד השחקים, כדי להעלות את רמת הניקוטין בדם ולהירגע או לטוס במטוס ללא ניקוטין ולאכול במסעדה עם עשן שמקורו בבישול בלבד. כל זאת תודות לאותם לוחמים, מאמינים וחולמים, שלא בקשו דבר לעצמם, אלא אויר נקי לנשום.


לסיכום – 
בחירת המזון, אופן צירופו, אופן הכנתו, אופן אכילתו, עיכולו וספיגתו קובעים ומשפיעים על מהלך חיינו. המזון משפיע על מצבנו הנפשי והגופני, קובע את דפוסי התנהגותנו, מחשבתנו והרגשתנו.

הורדת טריגליצרידים באופן טבעי


פעילות גופנית וניקוי רעלים – 
בעבר הרחוק האדם היה פעיל מבחינה פיזית. לא היו מכוניות לכל אדם, היה צורך להגיע ממקום למקום ברגל או במצב הטוב ברגל לתחנה האוטובוס או הרכבת הקרובה. היה צורך לערוך קניות יום ביומו על מנת להכין ארוחות כי לא היו מקררים בכל בית. לא היו מכונות כביסה אז היה צורך לכבס בנהר או ביד. אדם היה הולך לעבודה והעבודה הייתה פיזית לגמרי, עובד בעבודת כפיים כמו כורי פחם, פועלי ייצור, חקלאים, חרשי ברזל, וכדומה. היום בעידן שלנו אנחנו כמו שקי תפוחי אדמה היושבים שעות על גבי שעות מול המחשב, הטלוויזיה או במכונית בפקקים בדרך לעבודה. אז מה עושים היום? – משלמים הרבה כסף למכונים והולכים לעשות כושר במכונים אלה. זה חשוב וזה טוב – פעילות ספורטיבית חשובה לפעילות לב-ראה, מזרימה דם ללב, מנקה רעלים, מרגיעה את הנפש ממתחים. ישנם דרכים נוספות לסייע לגוף בניקוי הרעלים ועל כך נדבר מחר.

פעילות גופנית וניקוי רעלים 

מתח / סטרס – 
אורח חיינו בעולם המערבי מספק לנו הרבה סיבות להיות במתח: מתחים בעבודה, קריירה, מינוס בבנק, המצב הכלכלי תופס חלק נכבד מנדודי השינה בציבור, מתח במשפחה, מצב מדיני, טרור, מחלות ומה לא. גם המצב האקולוגי תורם לסטרס – הגורמים הסביבתיים כמו חשיפה לקור וחום, רעש חזק, קרינה וזיהום סביבתי.

 

סטרס מתמשך או מצב נפשי ירוד לאורך זמן גורם לשינויים ביוכימיים בגוף – בלוטת האדרנל מפרישה אדרנלין ברמות גבוהות מה שיגרור אחריו הפשרות של עוד חומרים שישחקו לנו בגוף ויטמינים מינרלים ויתרמו לירידת מערכת החיסון של הגוף, טרשת עורקים מחלות לב וכלי דם ועוד. סטרס יוצר עומס על מערכת העצבים, מצב הגורם למשיכה לפחמימות אשר שוחקות את הויטמינים הכי חשובים למערכת זו – ויטמינים מקבוצת B. מחסור בקבוצת ויטמינים זו יחליש את מערכת העצבים כך שאנו נמצאים במעין מעגל סגור שקשה יהיה לצאת ממנו. גם מינרלים נשחקים כגון סידן, מגנזיום ואבץ. סטרס לאורך זמן גורם לעייפות נפשית אשר מפחיתה את הרצון או את הכוח נפשי לעשות פעילות גופנית.

 

עשה ואל תעשה - מניעה וטיפול טריגליצרידים גבוהים ומחלות אחרות


כדי להגיע לצריכה אופטימאלית של רכיבי התזונה ועל מנת שיסופקו הצרכים התזונתיים 
של הגוף ותמנענה מחלות יש לאכול מזון מגוון. מומלץ לאכול מדי יום מבחר מאכלים מכל קבוצות המזון וכן לגוון את המאכלים בתוך כל קבוצה. מקבוצת הירקות נבחר מכל הצבעים, כמו כן הפירות, את הדגנים גם נגוון: יום אורז מלא ולאחר מכן קינואה וכן הלאה. מה שחשוב לא להיתפש לתפריט אחד קבוע ומשעמם. המוטו הוא לאכול מה שאוהבים מכל סוג אבל המידה היא שקובעת. לא להגזים בשום מזון.

 

פתגם יפני עתיק אומר: "אכול ארוחת בוקר כמו מלך, צהרים כמו איכר וארוחת ערב כמו אביון". ואכן זוהי תמצית התזונה הנכונה. איכלו ארוחת בוקר מזינה שתספק אנרגיה לשעות ארוכות, בצהרים אכלו טוב אך לא בכמויות גדולות ובערב כדאי להסתפק בארוחה קלה: סלט, פרי או יוגורט על מנת שלא ליצור עומס על מערכת העיכול ויאפשרו לגוף לתקן את הדרוש תיקון במהלך השינה ובכלל לשינה טובה יותר. איכלו פחות ותהיו בריאים יותר! – מחקרים מוכיחים באופן חד משמעי כי בקרב אנשים שמנים רמת התחלואה גבוהה יותר מאשר רזים ומרבית הקשישים שהגיעו לשיבה טובה הם רזים.

 

טוב כמה ארוחות קטנות ביום על פני ארוחה אחת גדולה וכבדה. איכלו רק בישיבה, בנחת, לעסו היטב את המזון והתענגו עליו.

 

בשלו או אדו ירקות כשהם שלמים וחיתכו אותם בעת ההגשה, כך יישמר חלק גדול יותר ממרכיבי התזונה החיוניים שלהם.

 

פחמימות – הסוכר – האמת המתוקה – בני האדם נמשכים לטעם המתוק של הפחמימות. המשיכה הזו פעלה היטב עבור האדם הקדמון משום שרוב המאכלים המתוקים בטבע אינם רעילים. כשאנו אוכלים פחמימות מורכבות כמו דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, דוחן, כוסמת ועוד), זרעים (שומשום, פשתן), קטניות, ירקות זה מתעכל באיטיות והאנרגיה משתחררת באיטיות בגוף. מזונות אלה גם מכילים את כל המרכיבים שהגוף זקוק להם לעיכול ולחילוף החומרים כמו ויטמינים מקבוצת ה-B. כשאנו אוכלים פחמימות מזוקקות הגוף משתמש במאגרים על מנת לעכל אותם, וכך אנו מוצאים את עצמנו בתת תזונה בעולם של שפע תזונתי שלא היה מעולם.

 

כל צורות הסוכר המרוכז – סוכר לבן, חום, לתת, גלוקוזה, דבש משתחררים מהר בדם וגורמים לעלייה מהירה ברמת הסוכר בדם. כשהגוף איננו זקוק לסוכר הזה הוא מאחסן אותו בגוף בצורת שומן. בניגוד למקורות הטבעיים לסוכר כמו פירות שיש בהם ויטמינים, פיטוכימיקלים וסיבים תזונתיים בסוכר עצמו אין ולא כלום, רק קלוריות ריקות.

 

הפירות מכילים סוכר פשוט המכונה פרוקטוז, זהו סוכר שאיננו דורש עיכול וחודר במהירות לזרם הדם, בדומה לגלוקוז וסוכרוז. אך בשונה מהם הוא משתחרר יותר לאט משום שהגוף צריך להפוך את הפרוקטוז קודם לגלוקוז והתהליך הזה מאט את השפעת הסוכר על הגוף. יש פירות המכילים גם גלוקוז טהור כמו ענבים ותמרים והסוכר שלהם משתחרר במהירות ומעלה את עקומת הסוכר בדם ואז מגיעה הצניחה הגורמת לתחושה של עייפות, כובד ושוב תשוקה למתוק, וחוזר חלילה. ויש פירות בעלי רמה גליקמית נמוכה כמו תפוחים ואגסים שהסוכר בהם משתחרר לאט ולאורך זמן. השמירה על רמת סוכר קבועה בדם היא גורם חשוב ביותר בשמירה על רמת האנרגיה ועל משקל קבוע. לכן, חשוב לצרוך מזונות מלאים המכילים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.

 

חלבון מן החי או מן הצומח – התזונה המערבית המקורות הטובים ביותר לחלבון הם לא בהכרח אלה שתכולת החלבון היא הכי גבוהה. למשל צלע כבש רק 25% ממנו הוא חלבון ו-75% הוא שומן רווי. לעומת פולי סויה ש-50% הוא חלבון והיתרון הגדול הוא שהשאר הן פחמימות מורכבות. ומעבר לזה הם לא מכילים שומן רווי. ניתן להגיע לחלבון מלא כשמשלבים דגן מלא עם קטניות כמו למשל מג'דרה (אורז ועדשים). כך אנו משלימים את חומצות האמינו זה עם זה ומקבלים חלבון מלא. גם הקינואווה – זרע שהיה בשימוש האצטקים ובני האינקה מכיל חומצות אמינו ומהווה חלבון ברמה גבוהה ומעבר לזה גם מכילה ויטמינים ומינרלים כמו סידן בכמות גבוהה.

 

מצד אחד אנחנו מקבלים מהבשר וויטמין B12 אך מצד שני המעי מייצר אותו בגופנו כשרמת החיידקים הידידותיים טובה.

הבשר מכיל:

• אנטיביוטיקה – מכניסים זאת בקביעות למזונם של החיות למניעת מחלות וזה גורם לחיידקים בגופינו להיות עמידים ומחוסנים לאנטיביוטיקה.

• הורמונים – איסטרדיול וטסטוסטרון סינתטיים, ומשמשים להאצת קצב הגדילה ולהגברת תפוקת החלב. יש קשר ישיר בין הורמונים סינתטיים אלה לבין סרטן השד, השחלות, צוואר הרחם, מיומות אצל נשים, וסרטן הערמונית והאשכים אצל גברים. שלא לדבר על ההתפתחות המוקדמת של הילדות היום כבר בגיל 10 הן מקבלות את הווסת לראשונה כשהן בכלל לא בשלות עדיין לכך. נזקים נוספים הם: עייפות, אובדן חשק מיני ואין אונות.

• חומרי הדברה – חומרי ההדברה מוכנסים למזון שנותנים לחיה וכך זה עובר לגופנו.

שלא להזכיר את הפרה המשוגעת ושפעת העופות. הצריכה המומלצת היא 3 פעמים בשבוע דגים מהים הצפוני והיתר חלבון מהצומח.

שומן - הכניסו לתפריט היומי שלכם שתיים שלוש כפות שמן זית בצורתו הטבעית, בכבישה קרה, ולא מטוגן או מבושל. שמן זית מוריד כולסטרול וסופח אליו שומנים "רעים" (LDL). העדיפו שמן זית על כל שמן אחר. העדיפו טחינה על פני חמאה או מרגרינה המכילה שומני טרנס המסוכנים לבריאות.
הימנעו מצריכה רבה של חומצות שומן רוויות, מזונות העשירים בכולסטרול ושומנים מן החי כגון בשר, שמן מזוכך, ביצים, חמאה שמנת ומוצרי חלב שמנים. עם זאת, יש לזכור כי חומצות שומן בלתי רוויות הנחוצות לגוף מצויות בשמן זרעי פשתן, ובדגי הים הצפוני וזוהי האומגה 3 – חומצת שומן חיונית שהגוף לא מסוגל לסנתז (לכן היא חיונית) ומצויה בדגי הים הצפוני כגון סלמון, טונה, זרעי פשתן ואגוזי מלך. אומגה 3 תורמת רבות לגוף מונעת מחלות לב וכלי דם, תורמת למצבים של יתר לחץ דם, בעיות עור, בעיות פסיכיאטריות (נעשה מחקר המאושש זאת).

המים – צריכה נאותה של נוזלים חשובה ביותר לתחזוקת הגוף. המים מהווים כ-60% מגוף האדם והם ממלאים בו תפקידים רבים. לכן, חיוני להשלים באופן קבוע את כמות המים היוצאים מהגוף בשתן, בזיעה ובאופנים נוספים. צריכת הנוזלים המומלצת בתנאים רגילים היא 1.5-2 ליטר ליום. יש להגדיל את הכמות מעבר להמלצה זו בהתאם למידת הפעילות הגופנית, לשינויי מזג האוויר ולגורמים נוספים.

המלח – צריכה  מרובה של מלח (נתרן) עלולה לגרום לעליה בלחץ הדם אצל אנשים הרגישים לכך. יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף, נמצא כי צריכת מזון עתיר מלח קשורה בעליה בסיכון לחלות בסרטן הקיבה, וכי הנתרן שבמלח מעלה את הפרשת הסידן בשתן, מה שעלול להגביר את דלדול מסת העצם בגיל מבוגר. מלח מצוי במזונות מעובדים, משומרים, מעושנים וכבושים שיש להפחית את צריכתם.

לעוד מידע על מניעה וטיפול טריגליצרידים גבוהים תוכלו ליצור עימי קשר ואשמח לענות על כל שאלה.

באפשרותך להתחיל תהליך ריפוי יחד איתי צור קשר
                                    לתיאום פגישה 054-8091279

חזרה למאמרים >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
מאמרים קשורים
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת