הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

ההתעלמות – איזה מחיר נשלם?

ההתעלמות – איזה מחיר נשלם?
 

רגישות ואי-סבילות לגלוטן ומחלת הצליאק לא מאובחנת עלולים לגרום לנזקים רב מערכתיים הבאים לידי ביטוי במערכות הגוף השונות, כמו מע' הנשימה, העיכול, המע' האנדוקרינית, השלד ובכלל לכל הגוף. ניתן לשייך כל מחלה וכל תסמין למחלת הצליאק ולאי סבילות לגלוטן ולכן המחלה זכתה לכינוי "מחלת אלף הפנים". ללא טיפול, חלק מהנזקים האלה עלולים להיות בלתי הפיכים.

בנוסף, מחלת צליאק ואי-סבילות לגלוטן עלולים גם לגרום לתגובה דלקתית חמורה. צריכת הגלוטן מובילה להתלקחות של תהליכים דלקתיים בגוף.  אם אתם סובלים מצליאק או  מאי-סבילות לגלוטן, צריכת גלוטן ולו הזעירה ביותר תגרום לפעילות מוגברת של המערכת החיסונית מה שיוביל לייצור יתר של ציטוקינים מחוללי דלקת (כמו אינטרפרון, שמווסת תגובות חיסוניות), וכתוצאה מכך, לדלקת עצמה.

צריכת הגלוטן עלולה לגרום גם לייצורם של נוגדנים המשפיעים על האיזון בין המוליכים העצביים המעכבים והמעוררים במערכת העצבים המרכזית, ובכך גורמים לתסמיני אטקסיה ונוירופתיה. אטקסיה אידיופטית ספוראדית זוהי תופעה הבאה לידי ביטוי בירידה משמעותית בקואורדינציה בשרירים שאין לה גורם ברור. מחקר מעניין שפורסם ב-2002 מצא אצל קרוב ל-41% מהסובלים מאטקסיה אידיופטית ספוראדית נוגדנים לגליאדין המעידים על רגישות לגלוטן, מה שמוביל למסקנה במקרה שלהם, שזוהי אטקסיה שמקורה בגלוטן.

הפרעה אחרת שדומה לאטקסיה היא נוירופתיה היקפית המתבטאת בנזק למערכת העצבים ההיקפית השולחת איתותים מכל חלקי הגוף אל המוח. החולים סובלים מחולשה, התכווצויות ועוויתות של השרירים, כמו גם מאובדן הקואורדינציה. בדומה לאטקסיה, גם לבעיה זו עשויים להיות גורמים שונים ורבים, אך הגורם שיש לקחת אותו בחשבון מייד הוא רגישות לגלוטן.

במחקרים נמצא שאטקסיה ונוירופתיה היקפית אצל חולי צליאק ורגישים לגלוטן הביטויים הנוירולוגיים הם הנפוצים ביותר. במחקרים ניסו לבדוק גם את הצד השני, שכיחות הרגישות לגלוטן בקרב הסובלים מבעיות נוירולוגיות ללא סיבה ניכרת לעין. ומה מצאו? - שלמעלה מ-50% מהאנשים הסובלים מבעיות נוירולוגיות ללא סיבה ברורה רגישים לגלוטן.

מובן שלא כל סוגי ההפרעות הנוירולוגיות האלו נגרמות רק כתוצאה מרגישות לגלוטן, אולם רגישות זו עלולה להסוות את עצמה בצורת תסמינים נוירולוגיים מעין אלה. אני ממליצה שכאשר התסמינים נמשכים והטיפולים המקובלים אינם עוזרים, כדאי ושווה לבדוק האם הבעיה נגרמת כתוצאה מאי-סבילות לגלוטן. במרבית המקרים שטיפלתי בהם עד כה השינוי התזונתי עשה עבודה מדהימה והתסמינים חלפו. 

שואלים אותי כל פעם מחדש: "על גבי התווית של המוצר מופיע עשוי להכיל, שומשום, חלב, אגוזים..." או "עשוי להכיל כמות מזערית של גלוטן" האם אני יכול לאכול את זה? היכן חבוי הגלוטן? לעתים אנו צריכים כישורי בלשות לקריאה ולהבנת התווית שעל גבי המוצר ועל כך נלמד במאמר הבא.

 איך תדעו מה עושים – המלצות לטיפול


 

באפשרותך להתחיל תהליך שינוי תזונתי יחד איתי צור קשר 

לתיאום פגישה 054-8091279
 


חזרה למחלת הצליאק >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
מאמרים קשורים
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת