הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

מהי מחלת צליאק

מהי מחלת צליאק


מהי מחלת צליאק – זוהי מחלת מעיים כרונית, גנטית ואוטואימונית ועל נוכחותה בעולם ידוע זה למעלה ממאה שנים. המחלה נגרמת מרגישות ואי סבילות לחלבון הגליאדון המצוי בגלוטן החיטה ובדגנים שעורה, שיפון ושיבולת שועל. המחלה מתבטאת בכך שמערכת החיסון (התאים הלבנים) במעי תוקפת את חלבון הגלוטן וגורמת לדלקת היוצרת נזק לרירית המעי הביטוי שנראה במעי הוא השטחת הסיסים ברירית עם עליה במספר התאים הלבנים (הלימפוציטים). עדיין לא ידוע מהי הסיבה הראשונית לקיום רגישות כזו ולהפעלה מוגברת של מערכת החיסון כנגד הגלוטן בחולי צליאק. במקרים מסוימים תיתכן מחלת צליאק ללא הימצאות הנוגדנים בדם ולכן מבצעים בדיקת ביופסיה במעי דק לשם אישור ודאי של האבחנה.

 משאובחנה מחלת צליאק חשוב שכל בני המשפחה מקרבת דם ראשונה ייערכו את בדיקת הדם לאבחון הנוגדנים בדם. יש מצבים שבבדיקת הדם הנוכחית לא יימצאו נוגדנים אך כעבור תקופת מה בבדיקה חוזרת יימצאו הנוגדנים אשר יעידו אל מחלת צליאק. לכן, מי שבמשפחתו צליאק חייב להיות במעקב ולעבור בדיקת דם כל תקופה.

צליאק תסמינים – מחלת הצליאק מקושרת עם מחלות בטווח רחב כגון מחלות בדרכי העיכול כגון שלשול, עצירות, חוסר תיאבון, נפיחות, גזים, כאבי בטן ועוד. מחלות בדרכי הנשימה כגון אסתמה, בעיות הורמונאליות, מחלות סרטן (בעיקר סרטן המעי הגס, לימפומה ואדנוקרצינומה), בעיות עור כגון דרמטיטיס, בעיות התפתחות אצל ילדים ועוד.

מגיעים אלי אנשים רבים הסובלים מתסמינים התואמים לצליאק אך בבדיקות הדם לא נמצאו נוגדנים, על כן זוהי אי סבילות ורגישות לגלוטן. למעשה, אי סבילות ורגישות למזון יכולה להיגרם מכל מזון. חשוב לקחת גם את האפשרות הזו בחשבון ולהתנהג בהתאם מבחינה תזונתית.

טיפול בצליאק – טיפול בצליאק הוא מניעתי: הסרה של מזונות שכוללים גלוטן מהתפריט. עם ההימנעות מהמזונות הללו שהם ברובם מוצרי מאפה, מתחדשת רירית המעי, חל שיפור בספיגת המזון, והסימפטומים נעלמים. טיפול בצליאק הוא פשוט ביותר ומתבצע אך ורק באמצעות התזונה. התזונה הנכונה במחלת הצליאק צריכה לכלול שני פרמטרים: תזונה ללא גלוטן כמו כן תזונה בריאה ומאוזנת.

ישנם מתכונים לחולי צליאק כאן באתר ובאינטרנט בכלל. מתכונים לחולי צליאק כל כך רבים ומגוונים וזמינים שכל אחד יכול לאמץ לו בדיוק מה שהוא אוהב.

חשוב שהתזונה תהיה ללא גלוטן לחלוטין ולא דלת גלוטן, זאת מפני שגם כמויות זעירות של גלוטן יכולות לגרום נזק לחולי צליאק. כלומר, "מולקולה אחת של גליאדין, (החומר הפעיל בגלוטן) יכולה לגרום נזק כמו אלף מולקולות".


באפשרותך להתחיל תהליך לשינוי תזונתי יחד איתי צור קשר 

לתיאום פגישה 054-8091279



 


חזרה למחלת הצליאק >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
מאמרים קשורים
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת