הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

אין לבכות על חלב שנשפך

אין לבכות על חלב שנשפך

כשאנו חושבים על חלב אנחנו רואים בדמיוננו את המראה הציורי של פרה רועה באחו עם קולר ופעמון לצווארה מלחכת עשב ירוק על רקע נופי שוויץ... ובכן, בשנים האחרונות מראה זה רחוק מאד מהמציאות. גם כאן התערבה יד האדם ויצרה מהפרה מכונת חליבה ענקית עם ארבע רגלים, ראש וזנב.

אם לפני 50 שנה פרה נתנה ליום 8 ליטר חלב היום ניתן להפיק מפרה 30-50 ליטר חלב, ויכלה להביא עגל אחד בשנה היום אפשר לקבל מפרה אחת 12 עגלים בשנה. כל זאת על ידי התערבות גנטית אגרסיבית כאשר המזרק מחליף את המין כשיטת הפריה. הטכניקה משלבת הזרקת הורמונים לפרה אשר גורמים לייצור עשרות ביציות בפעם אחת. לאחר מכן הפריית הביציות והחדרתן בניתוח לרחם הפרה. ניתוח זה נחשב לפשוט בותר ונמשך לא יותר מחצי שעה. ההפריה המלאכותית מאפשרת לחוואים להפרות מספר פרות ממספר פרים זכרים מהטובים ביותר בשוק. הזיווג בעדרים של פרות מתבצע בעזרת קטלוג עליו מתנוסס אוסף נתונים עם אילן יוחסין של כל פר. החוואי יכול להתאים את תכונות הפרה שלו עם אלו שבקטלוג ולבחור פרה עם תכונות מתאימות לו כמובן במחיר המתאים. לפרים שאין אילן יוחסין ותכונות מתאימות לרבייה, מפטמים ומובילים לשחיטה בתעשיית הבשר.

החלב הינו מרכיב תזונתי בלעדי, שתוכנן להיות כל מזונו של הילוד בחודשים הראשונים לאחר ניתוקו מחבל הטבור, שהיה מקור המזון בחייו התוך רחמיים. החלב מכיל את כל המרכיבים הנחוצים לגדילתו, להתפתחות איבריו, מערכותיו ומוחו. החלב נוצר בבלוטות השד, ממרכיבים הנמצאים במחזור הדם וייחודיים לאם, לכן החשיבות העליונה לתזונתה של האם בתקופת ההנקה ובהריון עצמו.

כדי להקל על עיכול החלב במעי התינוק, בהנחה שיתכן מחסור באנזימים במערכת העיכול שלו בגלל לידה מוקדמת למשל - הוסיף הטבע, או התבונה האלוהית, לחלב האם, אנזימים המסייעים לתינוק בפירוק סוכרים, חלבונים ושומנים.

במערכת העיכול של היונק הקטן נמצאים שני אנזימים, המאפשרים ניצול מיטבי של החלב. שני האנזימים מתחילים להעלם בהדרגה ממערכת העיכול בגיל שנה שנתיים בכל היונקים, זהו התכנון הטבעי. מגיל שנה לערך אין הגוף זקוק לחומר הגלם - קרי החלב - ששני אנזימים אלו היו חיוניים לפירוקו. מכאן שחלב פרה נועד לעגל, חלב כלבה לגור, חלב הפילה לפילון. בעבר היו מחפשים מינקת כתחליף לאם שלא היה לה חלב. עז הייתה אז ברירת מחדל, על פרה לא חשבו בכלל.

אז על מה אנחנו מדברים ומה החלב בעצם מכיל:

  •   בחלב יש שאריות אנטיביוטיקה שמקבלות הפרות.
  •   החלב מכיל כמות רבה של נתרן וזרחן, מעט מגנזיום, דל בויטמין C וכמות
      הברזל בו נמוכה.
  •   בחלב יש רמה גבוהה של שומן רווי המעלה את הכוסלטרול.
  •   החלב הוא מרכיב אלרגני נפוץ.
  •   אנשים רבים חסרים את האנזים לקטאז לפרק את סוכר החלב (הלקטוז).
  •   הרתחה ועיקור החלב הורסים את כל היסודות החיוניים יחד עם החיידקים.
  •   למרות הפסטור עדיין נשארים חיידקים בחלב.
  •   ישנן מחלבות שלא מווסתות טוב את הוספת ויטמין D וזה יכול להביא לרעילות.
  •   פרות מקבלות הורמון גדילה להגדלת תצרוכת החלב.
  •   החלב הוא מקור מרוכז לחלבון קזאין, המקושר למחלות רבות.
  •   ניצול הסידן בגוף מהחלב אינו יעיל לכן אינו זמין לגוף.
  •   החלב קשור לדלקות אוזניים ודלקות בדרכי נשימה אצל ילדים.
 לחלב כמובן יש גם יתרונות:

חלב ומוצריו הם מקור טוב לחלבונים וויטמינים מסיסי שומן. אך חלבונים ניתן לקבל גם מביצים, דגים ובשר עוף שהם פחות בעייתיים מחלב. כמו כן אפשר לקבל חלבונים מהצומח באיכות העולה על חלבוני החלב על ידי צרוף של דגנים מלאים וקטניות כגון אורז מלא לסוגיו או קינואה עם עדשים,שעועית מאש ואזוקי, שעועיות אחרות או גרגרי חומוס. ויטמינים מסיסי שומן ניתן לקבל מאגוזים, שקדים, גרעינים, אבוקדו, טחינה ועוד בעסקת חבילה עם מינרלים וחומצות שומן חיוניות.

לסיכום, ראינו שבניגוד למיתוס שגדלנו עליו בני אדם אינם זקוקים למוצרי חלב. יש תחליפים טעימים ומזינים אף יותר מחלב. למשל מוצרי סויה (חלב, טופו ועוד) המכילים פחות קלוריות, פחות שומן, חסר כולסטרול ועשיר בויטמינים: B, A, מינרלים כמו ברזל, סידן (ב-100 גר' סויה יש 73 מ"ג סידן).

אז... הישמרו לנפשותכם!




 
באפשרותך להתחיל תהליך ריפוי יחד איתי צור קשר
                                    לתיאום פגישה 054-8091279


 

חזרה למאמרים >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
מאמרים קשורים
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת