הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

אכילה בהיסח הדעת

אכילה בהיסח הדעת

(מתוך הספר אכילה בהיסח הדעת, מאת בריאן וואנסינק, בהוצ' פוקוס)

מרביתנו אוכלים יותר ממה שאנו צריכים, מרביתנו גם אוכלים כשאנו לא רעבים. סיבות רבות ומגוונות לאכילה מיותרת ובדרך כלל יש לכל אחד מאיתנו אזורי סכנה תזונתיים או מלכודות שלתוכן אנו נופלים בשלב זה או אחר. ליקטתי עבורכם קטעים מהספר "אכילה בהיסח הדעת" אך הטיפים הם מפרי עטי ודמיוני היצירתי . בדקו את עצמכם לאיזו קבוצה את שייכים והשתדלו לבצע את ההנחיות והשינויים בהתאם.

להלן המדריך לאכלנים טיפוסיים, בדקו את עצמכם לאיזו קבוצה את שייכים והשתדלו לבצע את ההנחיות והשינויים בהתאם.

קבוצת המתפטמים - המתפטמים אוכלים בעיקר בשעות הארוחה, אבל הם אוכלים יותר מדי ומחסלים כל מה שנמצא על הצלחת שלהם. לעיתים קרובות הם אוכלים כל-כך מהר, שהם מלאים עד כדי אי-נוחות כשהם מסיימים. המתפטמים טוענים שיש להם "תיאבון בריא". לעיתים קרובות הם נוטלים לעצמם מנה שנייה כשהם אוכלים בבית.

קבוצת הנשנשנים - נשנשני החטיפים אוכלים כל מזון שהם מוצאים, בדרך כלל שלוש פעמים ביום. הם אוהבים ממתקים, עוגיות, צ`יפס וגלידה, אבל הנוחות חשובה להם הרבה יותר מהטעם. רק לעיתים קרובות הם מסוגלים לעבור ליד צלחת ממתקים ולא להושיט את ידם. אצל אנשים אלה נשנוש הוא הרגל עצבני, משהו שנותן להם תירוץ לקום ולהסתובב, או משהו שהם יכולים לעשות בידיהם כשהם צופים בטלוויזיה או קוראים. ייתכן שהם רעבים כשהם מנשנשים חטיף, אבל לרוב הנשנוש נעשה מתוך הרגל ולא מתוך רעב.

קבוצת הבליינים - אירועים כמו מזנון, קבלות פנים, מסיבות ספורט ומסיבות שתייה הם סביבות מסיחות דעת מאוד, בהן המזון הוא הרקע לעסקים או להנאה, וקל לאבד שליטה בכמות האכילה או השתייה. בליינים הם, לעיתים קרובות, אנשי מקצוע ששותים ואוכלים יחדיו, או צעירים רווקים שמבלים עד שעות הלילה המאוחרות.

קבוצת המסעדנים - רבים מא?תנו אוכלים ארוחת צהריים מחוץ לבית, אבל המסעדנים אוכלים גם את ארוחת הערב בחוץ, לפחות שלוש פעמים בשבוע. כמו הבליינים, לעיתים קרובות יש למסעדנים חשבון הוצאות. לפעמים הם אניני טעם אמידים, או זוג עם הכנסה כפולה ללא ילדים, בשנות השלושים לחייהם.

קבוצת הסועדים השולחניים והסועדים במכונית - הסועדים השולחניים אוכלים במהירות, בעודם עוסקים בדברים אחרים ליד שולחן העבודה שלהם או במכוניתם. סועדים אלה אוכלים כך כדי לחסוך זמן, אבל לעיתים קרובות גם כדי להימנע מהטרדה הכרוכה בהשגת ארוחת צהריים אמיתית. הם לא עסוקים מאוד, אבל הם חסרי- מוטיבציה. אם האדם הנכון יעצור ליד שולחנם ויזמין אותם לארוחת צהריים, קרוב לוודאי שילכו א?תו, אבל לעיתים קרובות הם אוכלים משהו ממכונת המכירה, או סופגנייה בחדר הדואר.

עכשיו, לאחר שזיהיתם את אזורי הסכנה בתזונה שלכם, מה תוכלו לעשות בנידון? בואו נבחן את שינויי האכילה שכל טיפוס יכול לבצע, כדי לבטל את אזורי הסכנה התזונתיים שלו:

המתפטמים - תכננו ארוחה שונה, הזלילה נפוצה במיוחד אצל גברים, והיא גרועה ביותר בארוחת הערב. ניתן לבחור בקלות בשלושה שינויים מתוך הרשימה:
• הקפידו על ארוחה מסודרת ומושקעת. השתמשו בכלים יפים, אבל דאגו שהצלחות תהיינה קטנות יותר.
• לאכול לאט יותר ורגוע, כך שהגוף יזהה מה שכבר נאכל. ללעוס את המזון באופן יסודי ומודע.
• אל תניחו יותר מדי מאכלים על השולחן. ככל שהמגוון רב יותר, כך אנשים יאכלו יותר.
• התרגלו להשאיר קצת על הצלחת.
• אמצו את הכלל הנקרא "מחצית הצלחת": מלאו את מחצית הצלחת ירקות, ואת המחצית השנייה חלבון ופחמימות מורכבות.

המנשנשנים - הימנעו ממלכודות חטיפים. במרבית המקרים אנחנו מנשנשים לא משום שאנחנו רעבים, אלא משום שזה חלק מהרגל שטבוע בנו. אם נעלים את החטיפים מהבית לא נוכל לנשנש אותם. במקומם נכין חטיפי בריאות כגון ירקות אהובים חתוכים ומוכנים בשילוב מתבל טעים ושיהיה בהישג יד. נכין תורמוס או תרמילי סויה ירוקים (אדממה) מבעוד מועד כך שכשהחשק יגיע זה יהיה מוכן ומזומן לנו לנשנש. להלן עוד רעיונות לשינויים:
• לא להכניס הביתה חטיפים לא בריאים. אם אתם חייבים לקנות חטיפים לילדים, בחרו כאלה שהם אוהבים אבל אתם לא!
• אם אתם מרגישים תשוקה לחטיף, חישבו על תחליף. מאכלים פריכים, כגון פירות וירקות שהכנתם מראש, עוזרים לפעמים. רצוי לקנות בכל שבוע מגוון צבעוני של ירקות, לחתוך אותם ולאחסנם על המדף הראשון או השני במקרר.
• לעיסת מסטיק עשויה לסייע לכם להסיח את דעתכם מהפיתויים משמינים יותר.
• אכלו רק ליד השולחן - זה שבמטבח או זה שבחדר האוכל. אל תבלעו דברים מעל הכיור או לפני מקרר פתוח.
• אם בני המשפחה רוצים מאכלים שונים, יש להניח אותם בארונות נפרדים שיוקצו להם - ואתם, אל תתקרבו לשם.
• השאירו על השיש רק מאכלים בריאים. החליפו את צנצנת העוגיות היפה שעל השיש בקערת פירות.
• לעולם אל תאכלו מתוך אריזה. הניחו תמיד מנה אחת על צלחת, כך שיהיה אפשר לדעת בדיוק כמה אוכלים.

הבליינים - בלו פחות, השינויים הקטנים שתבחרו לעשות יפחיתו ממשקלכם העודף. שום שינוי מהשינויים האלה לא יפגע בכם או יגרום לכם לתחושת קיפוח, הם רק ימקדו את תשומת לבכם בבני אדם, בעסקים ואפילו בהנאה. אמצו כמה מהשינויים מהרשימה:
• התרחקו משולחנות מזנון ומקעריות חטיפים.
• הניחו רק שני פריטים על הצלחת בכל פעם שאתם ניגשים למזנון.
• השתמשו ב"גישת הנפח" כדי להרגיש מלאים: איכלו מאכלים גדולים ובריאים (כגון ברוקולי וגזר) וחכו כדי לראות אם יש לכם מקום לאוכל נוסף.
• אם אתם מרגישים ששיחה חשובה (או מהנה) תסיח את דעתכם ותגרום לכם לאכול בהיסח הדעת, הניחו לאוכל והקדישו את מלוא תשומת לבכם לשיחה. ז?כרו, ככל שאתם מתמקדים יותר בבני אדם - כך אתם נוטים לאכול יותר.
• כשאתם נכנסים לחדר, א?מרו לעצמכם שאתם נמצאים שם בראש ובראשונה כדי לנהל עסקים, ורק אחר-כך כדי לאכול. ז?כרו שמתח או עצבנות עלולים לגרום לכם למלא שוב ושוב את הצלחת או הכוס שלכם.
• אם אתם מתכננים להשתתף במסיבת קוקטייל או בארוחה בסגנון מזנון, בואו לשם מאוחר או עזבו מוקדם. כשאתם מגיעים מאוחר, רוב האוכל כבר נעלם. אם תעזבו מוקדם יהיה לכם קל יותר להימנע ממנת קינוח שנייה (או שלישית).

המסעדנים - קבעו כללי מסעדה, השינויים המפורטים להלן יעזרו לכם לשנות הרגלים אם אתם אוכלים בחוץ לעיתים תכופות:
• יישמו את "כלל השניים": הגבילו את עצמכם לשניים מהפריטים הבאים: מתאבן, משקה או קינוח. לבחור כל שניים שתרצו.
• אם סלסילת הלחם תישאר על השולחן, אתם תאכלו לחם. בקשו מהמלצר ש"ישכח" את הסלסילה במטבח או שייקח אותה מוקדם. תוכלו גם להרחיק אותה מכם אל הצד השני של השולחן.
• לפני שאתם מתחילים לאכול, בקשו מהמלצר לארוז חצי מהמנה העיקרית שלכם, כדי שתוכלו לקחת אותה הביתה. כך לא תתפתו לחסל את כולה ברגע שבו היא מוגשת לכם.
• בקשו מים ושתו לסירוגין מים וכל משקה אחר שאתם שותים.
• שבו ליד האדם שלדעתכם הוא האכלן האיטי ביותר. השתמשו בו או בה כקובע קצב. ה?תחילו לאכול אחרונים וה?ניחו את המזלג שלכם אחרי כל ביס.
• אם אתם רוצים קינוח, חלקו אותו עם בן / בת הזוג. הטעם של הביס הראשון הוא בדיוק כמו של האחרון.

הסועדים השולחניים וסועדי במכונית – אמצו כמה מהרעיונות לשינויים המפורטים למטה:
• מלאו את מגירת השולחן או הכינו במקרר יוגורט וקופסאות טונה קלות לפתיחה ביחד עם ירקות חתוכים. חלבון יקל עליכם להתגבר על מתקפת החטיפים.
• כבו את המחשב או עצרו בצד הדרך כשאתם אוכלים במכונית. אם תתמקדו במה שאתם אוכלים, תגלו שאתם לא ממש אוהבים אוכל ממכונות מכירה או מהסופרמרקט.
• ישמו כללים בעבודה, לדוגמה: הדבר הראשון שתאכלו בתחילת יום העבודה הוא סלט ירקות או פרי ויוגורט.
• הצטיידו עם בקבוק מים, שתו הרבה מים. לעיתים קרובות אנחנו חושבים שאנחנו רעבים כשבעצם אנחנו פשוט צמאים. מלאו את בקבוק המים שלכם כמה פעמים ביום. אפשר לשתות גם חליטות צמחים שאוהבים כגון עלי נענע, לימונית, לואיזה, מרווה וכן הלאה.

דיאט נטול  ודל...אז למה אנו משמינים?




חזרה להרזיה - דיאטה - ירידה במשקל >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת