הנתיב לבריאות - ריקי לנגברג

סוכרת | סכרת | Diabetes | Diabetes Mellitus

סוכרת | סכרת | Diabetes | Diabetes Mellitus
סוכרת היא מחלה המתאפיינת בעלייה ברמת הסוכר בדם. סוכרת הינה הפרעה כרונית של חילוף חומרים של פחמימות, שומן וחלבון, המאופיינת על ידי עליית רמות הסוכר בדם בעת צום וסיכון גדול מאוד לטרשת עורקים, מחלות כליות ואיבוד התפקוד העצבי. סוכרת היא אחת המחלות הניווניות הנפוצות בעולם המערבי ומהווה את אחד מגורמי הסיכון העיקריים להופעת מחלות לב וכלי דם. המחלה מאופיינת בהפחתת יכולתו של הגוף להטמיע ולהשתמש בפחמימות.

סוכרת מתחלקת לשתי קבוצות:

סוג 1 - תלוית אינסולין (IDOM) או בשמה הנוסף 'סוכרת נעורים'.
סוג 2 - בלתי תלויה באינסולין (NIDOM) או בשמה הנוסף 'סוכרת מבוגרים'.

סוכרת נעורים - מתחילה בדרך כלל בילדות ומקושרת, חלקית לפחות, לנטייה גנטית. הטיפול בסוג זה של סוכרת מבוסס על מתן אינסולין על בסיס יומי. לעת עתה אין מרפא למחלה זו והיא מוגדרת ככרונית.

סוכרת מבוגרים - מופיעה לאחר גיל הנעורים, בגיל מבוגר בד"כ. התקדמותה של מחלה זו היא איטית והופעתה אינה פתאומית כשל סוכרת הנעורים. הסימנים והסימפטומים אשר מלווים אותה מחמירים באיטיות ובהדרגה. פעמים רבות סוכרת מסוג זה יכולה להגיע לשלבים מתקדמים מבלי שנחשוד כלל בקיומה.

מחלת הסוכרת קשורה, אולי יותר מכל מחלה אחרת, לתזונה ולאורח החיים המערבי. היא אינה נפוצה בתרבויות בעולם השלישי והגורם העיקרי למחלה הוא השמנה, תזונה ואורח חיים לקוי.

מסתבר כי מרבית הלוקים בסוכרת סובלים גם מעודף משקל. אפילו אצל אנשים בריאים, עלייה משמעותית במשקל תביא לתופעה דמוית סכרת – הפרעות בחילוף החומרים של הסוכרים, חוסר סבילות לאינסולין ועלייה ברמת שומני הדם. אנשים האוכלים יתר על המידה מועדים יותר לסוכרת מאלה שאינם עושים זאת, כאשר רמת המזון הנכנסת עולה על הצורך המטבולי, עולה הסיכון לסוכרת, כיוון שהסוכרת נובעת מחוסר אפשרות של הגוף לנצל סוכר.

נראה כי הגנטיקה היא הגורם החשוב בחוסר העמידות בפני סוכרת, אבל גורמים סביבתיים ודיאטטיים, אשר רבים מהם זוהו, תורמים לתהליך התפתחותה. דיאטה עתירת פחמימות מזוקקות שאינן מכילות סיבים היא הגורם למחלה אצל אנשים רבים, ואילו צריכה גבוהה של מזונות עתירי סיבים ועתירי פחמימות מורכבות מעניקה הגנה מפני סוכרת.

כאשר אנו אוכלים יותר משאנו צריכים באופן נורמאלי, חייב הלבלב לייצר אינסולין נוסף כדי לטפל בפחמימות המיותרות. הגוף מסוגל לטפל בדרישה הנוספת הזאת לאינסולין, אבל האכילה נמשכת, והצורך לאינסולין הולך גדל, עד לשלב שהייצור מתחיל לפגר אחרי הדרישה. כאשר זה קורה, נגרם מחסור באינסולין, או במילים אחרות התפתחות מחלת סוכרת, מאחר שמחסור האינסולין במקרה הזה קיים, רק בגלל האכילה המוגברת.

תסמיני סכרת

חולי סכרת סובלים מתסמינים שונים, כל הסימנים, חלק מהם, או אף אחד מהסימנים הבאים:
• השתנה מוגברת.
• צימאון רב והתייבשות.
• חולשת שרירים ותשישות.
• בחילות ואו הקאות.
• תיאבון מוגבר.
• איבוד משקל (סוכרת נעורים).
• העלאת משקל (סוכרת מבוגרים).
• זיהומי עור או גירויים עוריים, קושי באיחוי פצעים ויתכנו אפילו פצעי נמק כתוצאה מפגיעה
בזרימת הדם.
• תחושות נימול ועקצוץ וכן הירדמויות בכפות הידיים והרגליים.
• נזקים כלייתיים.
• הפרעות ראייה, כולל סיבוכים ברשתית עד כדי עיוורון.
• מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים ויתר לחץ דם.

טיפול נטורופתי

שינוי התזונה וטיפול דיאטטי הם הבסיס לטיפול בסוכרת. בשילוב עם פעילות גופנית סיכויי ההחלמה מסוכרת ומניעת סיבוכיה גבוהים מאוד. ישנם כמה מרכיבים הנלקחים בחשבון בבניית התפריט התזונתי לטיפול ב סוכרת:

אינדקס גליקמי - מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה מתפרק במהירות במערכת העיכול ומעלה באופן חד את רמת הסוכר בדם. לעומת זאת, מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך מתפרק באיטיות במערכת העיכול ומעלה את רמת הסוכר בדם בצורה מתונה. האינדקס הגליקמי מושפע לא רק מסוג המזון אלא גם מצורתו (שלם או מרוסק), גודל המנה, אופן הכנתו. מזון המכיל יותר סיבים, מלא ושלם, בעל יותר חלבון האינדקס הגליקמי יהיה נמוך. מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך מקנים הרגשת שובע לשעות רבות ושמירה על משקל.

מהו אינדקס גליקמי? - זהו דירוג הפחמימות במזונות בהתאם להשפעתן המיידית על רמת הגלוקוז בדם. לאינדקס הגליקמי של המזון שאנו אוכלים יש חשיבות רבה מאוד בשמירת בריאותנו ובמניעה של התהוות בעיות בריאותיות שונות.

סיבים מסיסים - יש להם השפעה על הורדת סוכר, וכן הם סופחים נוזלים. יש לצרוך יותר סיבים מסיסים לעומת סיבים בלתי מסיסים בגלל שהם מקטינים את הצורך באינסולין. הסיבים המסיסים סופחים מים והנפח שלהם קטן. הסיבים מעכבים את ריקון הקיבה, מפחיתים הפרשת אינסולין ומגבירים רגישות הרקמה לאינסולין.

שומנים רוויים - השומנים הרוויים, תורמים להשמנה ומכאן תורמים באופן ישיר על סוכרת. כמו כן שומנים אלו אחראים לרמות גבוהות של כולסטרול. מכיוון שחולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה למחלות לב ולשבץ, מומלץ להוריד את השומן הרווי מהתזונה כדי לשמור על רמות כולסטרול מאוזנות.

פעילות גופנית - לפעילות גופנית יש חשיבות עצומה לחולי סוכרת:

• גורמת לשיפור הרגישות לאינסולין והסבילות לגלוקוז.
• גורמת להורדת כולסטרול וטריגליצרידים.
• גורמת להעלאת רמות HDL (הכולסטרול הטוב).
• היא גורמת לירידה במשקל ושמירה על משקל תקין.

צמחי מרפא - ישנם צמחי מרפא התורמים לאיזון רמות סוכר בדם, הידוע והנחקר מבניהם הוא צמח הג'ימנמה. תוספי מזון, כגון הכרום, גם כן יכולים לעזור באיזון רמות סוכר. בכל מקרה ובכל מצב יש ליטול צמחי מרפא ותוספי תזונה רק בהמלצת איש מקצוע.

 
באפשרותך להתחיל תהליך ריפוי יחד איתי צור קשר 
לתיאום פגישה 054-8091279


 

חזרה לאינדקס מחלות >>


 
צור קשר
* שם:
*אימייל:
* טלפון:
טלפון נוסף:
  טקסט חופשי:
* שדות חובה
צור קשר




הרשמה לניוזלטר
הרשמו וקבלו חינם עדכונים בנושאים: תזונה, הרזיה, בריאות ומניעת מחלות, טיפים ומתכונים הקשורים לצליאק.

הכניסו את שמכם ואת המייל שלכם למטה
שם:
* מייל:
* שדות חובה





באותו נושא
עיצוב, בנייה וקידום אתרים לול שיווק ברשת